Hari ni nak berbuka kat rumah mak, pikir2 apa nak bawak, pasti adik beradik yang lelain macam2 bawak yg makanan heavy2
Tengok kat dapur barang basah tak berapa nak ada.... capai bowl mixer terus pecah telur, so jadilah swiss roll ni
marilah cuba swiss roll ni sedap dan pasti tak mengecewakan
Bahan A
6 biji telur gred B
113g gula halus
1 sudu teh baking powder
2 sudu teh strawberry emulco
1 sudu besar ovellet
86g tepung super fine
1 sudu besar susu tepung
Bahan B
113g mentega cair
strawberry filling secukupnya
ok cara nak buatnya
Bahan A pukul sehingga kembang dalam 6-7 minit pada speed paling laju, lepas tu masukkan mentega cair , kemudian kacau rata dengan spatula
Tuangkan adunan dalam loyang 10x10, griskan dulu loyang dengan shortening dan lapik dengan kertas macam kat bawah ni
bakar dalam oven pada suhu 150 darjah selama 20minit sampat keperangan seperti dibawah
Bila dah masak keluarkan dari loyang dan biarkan sejuk, dah sejuk baru terbalikkan dan sapu strawberry filing seperti dibawah , pastikan bawah nya ada lapik kertas jugak
pastu baru gulung ya
Saya punya hasil agak retak sikit gulungan nya sebab gulung masa panas, nak cepat takut tak sempat sampai rumah mak sebelum berbuka....
ok selamat mencuba, kalau malas nak buat, order je....hehehehe
0 comments:
Post a Comment